Android news

Legfrissebb hírek androiddal kapcsolatban. Tippek trükkök és egyéb okosságok

Partyanimals

Friss topikok

  • _Borzas_: oké... ezt írtam az elején is, hogy dübörög a fejlôdés. Mindazonáltal sokan idegenkednek az érintô... (2011.02.24. 11:28) MWC 2011 összefoglaló
  • zsoltibacsi: Tényleg nem túl keskeny..de nem rossz! (2011.02.14. 00:13) Samsung Galaxy S2 újra
  • hivatásos naplopó: én nézegettem már a lenovo tablet/netbook cuccot is, viszont annak a teljesítmény/hordozhatóság/ár... (2011.01.10. 15:59) Tablet áradat
  • Cs0pi: @Tiggger: köszi az updatet (2011.01.03. 11:45) ZTE Blade Hungary II

Linkblog

2011.02.17. 16:50 Cs0pi

MWC 2011 összefoglaló

 

Megpróbálom összefoglalni a fontosabb bejelentéseket, készülékeket, appokat amik az ide Mobile Wolrd Congressen Barcelonában láttak napvilágot.

Elsőnek itt vannak az idei év slágerei a tabletek.

A Samsung bemutatta a 10.1 colos  Tab-ját ami már természetesen Honeycombal érkezik.

Mint a legtöbb idén érkező gépben, ebben is Dual-core-os Tegra 2 chip van. Az, hogy pontosan miben lesz ez jobb, vagy több mint a Motorola Xoomja, nem nagyon lehet tudni. A Hw szinte teljesen ugyan az, amiben eltérhet, az a Samsung extra szolgáltatásai amit köré épít, de ezek nem nevezhetőnek közkedveltnek.

Az LG is lerántotta a leplet az LG Optimus Pad-ről más néven T-mobile G-Slate. Hw szinten itt sincs túl nagy meglepetés, benne is egy Tegra kettes chip található. Amivel kitűnik a többi eszköz közül az a 3D. Erre most nagyon ráerősített az LG telefon/tablet/tv szinten egyaránt. A hátlapján két kamera található melyekkel 1080p-s felbontásban rögzíthetünk 3D-s videot, de ezek visszanézéséhez magánt a tabon is sajnos szemüvegre lesz szükségünk, illetve HDMI 1.4-es kábellel át streamelhetjük a képet egy 3D Ready tv-re is.

 

A HTC picit máshogy közelíti meg a dolgot. Amit idén mutattak, azonban nem nyerte el túlságosan a tetszésemet. A HTC Flyerről egy hét colos készülékről van szó, melyen Android 2.3 módosított Sensesített verziója fut. A processzor sajnos "csak" egymagos 1.5GHz-es Qualcomm MSM8255. RAM-ból 1 GB került bele, és amivel próbálje leküzdeni a Honeycomb mentességéből fakadó hátrányt az a Stylus. Egy elemmel működő nyomásérzékeny "ceruzáról" van szó, mellyel rajzolhatunk jegyzetelhetünk a HTC Flyer képernyőjére.

 

Azért még megemlékezek a "csodálatos" telefonom gyártójáról is aki szintén bemutatott egy gépet. A Huawei IDEOS S7-ről van szó. Túl sokat nem tudni róla, csak azt, hogy 300$ körüli áron fogják árulni, és csak 2.1-es androiddal érkezik. Nem ajánlanám senkinek, mert ár/érték arányban bár nem rosszak a Huawei eszközei, de támogatásból nagyon rosszul állnak. Nem várható frissítés a készülékekhez, még ha bugos is a gyári ROM, az se feltétlen lesz javítva.

 

 

Ennyit a Tabletekről jöjjenek a telefonok.

A sorrenden nem változtatok tehát először a Samsung telefonjáról írnék. Ahogy, sejteni lehetett a már kiszivárgott képből, melyről az utolsó hír szól, Samsung Galaxy S II-ről van szó. Superamoledes kijelző majdnem 4,3 colos képernyő, 1 GHz-es dualcore-os processor (Nem Tegra 2), NFC support 1080p ben videórögzítés, vaku, és TouchWiz 4.0. Mindent tud amit tudnia kell. Kíváncsi vagyok, ebből is elmegy e annyi mint az "apjából".

Mint már említettem az LG rágyúrt a 3D, és ebből következik, hogy bemutatták az LG Optimus 2 3D-s verzióját. Ahogy a tablettel ezzel is készíthetünk három dimenziós fényképet, videot, és ez is képes megjeleníteni a vég terméket egy TV-n, és magán a készüléken is. Amiben viszont kitűnik, hogy nincs szükség szemüvegre a mobilon generált 3D-s kép megtekintéséhez. A technika megegyezik a Ninintendo új gameboyáéval, akinek szintén az LG gyártotta a kijelzőt ha jól tudom. Processzora sem megszokott, mert egy kétmagos 1GHz OMAP4 található benne, melyet a Texas Instruments gyártott.

 Jöjjön hát, a HTC. Ő telefon fronton több eszközzel támad, de netszerte szinte mindenhol csalódást okozott, mert gyakorlatilag a HTC Desire-t pakolta picit más dobozba minden alkalommal, és tette excluzivvá a hozzájuk adott Sense frissítést. Ez persze az XDA-nak nem szokott gondot okozni, de akik nem szoktak főzött romokkal játszani, azokat ez érzékenyen érinthet. Inkább csak felsorolom a termékeket, mert tényleg nincs óriási különbség köztük: Desire S, Wildfire S, ChaCha, Salsa, és Incredible S. A ChaCha kapott egy qwery billentyűt a képernyője alá, illetve a Salsa rendelkezik dedikált Facebook gombbal. Ez villog ha esetleg, valaki kapott valamilyen status updatet, és az egész telefonban jobban bele lett integrálva a Facebook.

A Sony Ericson is tartott sajtó tájékoztatót, ahol végre hivatalosan is bemutatták a Xerpia Playt az úgynevezett Playstation telefont. Ez abban nyilvánul meg, hogy a képernyőt felcsúsztatva egy gamepad tárul szemünk elé. Ezzel, a már eddig is elérhető androidos játékokat is irányíthatjuk, ezen felül elindítanak egy Sony appstoret amiből tölthetőek csak erre a telefonra fejlesztett játékok. Láthattó volt még a Xerpia Neo, mely 2.3-ás Androiddal és 1 GHz-es Qualcom proceszoral érkezik. Felvesz HD ready videot meg le is játsza. Ennek testvére pedig a Xeripa Pro ami kicsúsztatható billentyűzettel jön. Természetesen ez is a SE által kreállt saját felülettel rendelkezik melynek egyik újdonsága, hogy az összes screen-re kipakolt widgetet megtekinthetjük egy képernyőn.

A végére maradjanak az egyéb érdekes bejelentések. Eric Schmidt előadásán bemutatta a Honeycomb által hajtott tabletekre érkező video edittáló programját. Effectezhető, összeilleszthető mindent tudó mozgó képe anyagot készíthetünk vele. Az is kiderült, hogy Honeycomb nem fog érkezni telefonokra, viszont az Android következő veriója amely Ice cream-re hallgat, és fél év múlva jön megint egyesíti a tablet és telefon által futtatott Androidokat.

VMware bemutatta az Androidokon futó virtuális gépet. Egyenlőre csak egy másik Androidot futtattak. Ennek lényege, hogy így egy készüléken belül megoldható egy otthoni, illetve céges használat. Így a céges beállítások, és adatok biztonságban lehetnek anélkül, hogy egy extra eszközre lenne szükség. Ami szerintem különösen érdekessé teszi a dolgot, hogy elméletileg így nem csak Androidot lehetne emulálni hanem más oprendszert is. Pl egy ARM alapú processzorra forgatott Ubuntut. Ezzel leelőzve a Motorola Atrix által nyújtott szolgáltatást.

 

 

 tl;dr

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://androidnews.blog.hu/api/trackback/id/tr442668042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Borzas_ 2011.02.23. 12:05:32

Köszi az összefoglalót. Óriási ütemben dübörögnek a fejlesztések. Az avulási idô ahogy nézem , legalábba felére csökkent.
Fel kell kötni a gatyót ha lépést akar tartani az ember.

Jópofák a tabletek ...de ...Do we really need this? :)

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2011.02.23. 12:10:00

@_Borzas_: Szerintem hasznosak. Otthonra biztos beszerzek majd egyet, mert barátnőm már legalább másfél éve akar netbookot. Azoknál ezek az eszközök szerintem jóval túlmutatnak. Egy a baj. Ő valami virágmintást akar és tabletből ilyet eddig nem nagyon láttam:D

_Borzas_ 2011.02.24. 11:28:20

oké... ezt írtam az elején is, hogy dübörög a fejlôdés. Mindazonáltal sokan idegenkednek az érintôképernyôktôl. Persze tudom, hogy ez a trend iránya. (Amúgy tök jó matricákat lehet venni laptopokhoz...gondolom virágosat lehet feltenni azokból padra is)
süti beállítások módosítása